Na słońcu filtr tworzy rodniki

9 maja 2012, 12:35

Smarując się preparatami z filtrami słonecznymi, człowiek sądzi, że zabezpiecza się przed nowotworami skóry. Okazuje się jednak, że tlenek cynku (ZnO), jeden z filtrów mineralnych, podlega pod wpływem promieniowania słonecznego przemianom chemicznym, w wyniku których mogą powstawać rodniki.



Geny odpowiadają za niechęć do wieprzowiny

4 maja 2012, 10:53

Za niechęć niektórych ludzi do wieprzowiny mogą odpowiadać geny, które zwiększają ich wrażliwość na zapach tego mięsa.


Oczyszczanie pomaga ociepleniu

27 kwietnia 2012, 12:09

Klimatolodzy z Harvard School of Engineering and Applied Sciences dowodzą, że pyły z zanieczyszczeń przemysłowych chroniły wschód USA przed ocieplaniem się klimatu


Bez charyzmy Jobsa Apple osłabnie

27 kwietnia 2012, 08:41

George Colony, prezes firmy analitycznej Forrester Research prognozuje, że za kilka lat potęga Apple’a zacznie słabnąć. Jego zdaniem obecny szef Apple’a, Tim Cook, nie ma takiej charyzmy jak zmarły Steve Jobs


NASA pokazuje zdjęcie Bayan Obo

24 kwietnia 2012, 12:09

NASA zaprezentowała zdjęcia olbrzymiej chińskiej kopalni metali ziem rzadkich - Bayan Obo. Fotografie z różnych lat pokazują, jak kopalnia kształtuje środowisko naturalne.


Rafineria

Atak na irański przemysł naftowy

23 kwietnia 2012, 18:01

W mediach pojawiły się doniesienia, że Iran został zmuszony do odłączony od sieci swoich kluczowych instalacji związanych z przetwórstwem ropy. Przyczyną takiej decyzji była infekcja szkodliwym kodem, który dostał się do sieci ministerstwa ds. ropy naftowej i państwowej firmy paliwowej


Aspiryna - spalacz tłuszczu

20 kwietnia 2012, 17:37

Dotąd słyszeliśmy głównie o przeciwbólowym, przeciwgorączkowym i przeciwzapalnym działaniu aspiryny. Teraz naukowcy zauważyli, że kwas salicylowy bezpośrednio zwiększa aktywność enzymu AMPK (kinazy aktywowanej 5'AMP), który prowadzi m.in. do oksydacji kwasów tłuszczowych w wątrobie i mięśniach, wychwytu glukozy i wydzielania insuliny.


Fast food fast foodowi nierówny

17 kwietnia 2012, 09:42

Międzynarodowy zespół naukowców badał zawartość soli w 2124 produktach sześciu sieci fast foodów. Okazało się, że poszczególne państwa - wszystkie były państwami rozwiniętymi - bardzo różniły się pod względem stężenia sodu w tych samych kategoriach produktów.


Wielozadaniowość medialna wspomaga integrację zmysłów

13 kwietnia 2012, 11:54

Osoby, które często korzystają naraz z wielu mediów, lepiej sobie radzą z integracją informacji z kilku zmysłów. Psycholodzy podejrzewają, że wiąże się to z ich doświadczeniem w dzieleniu uwagi pomiędzy różne źródła danych (Psychonomic Bulletin & Review).


Enzym ze śliny wspomaga gospodarkę cukrową

6 kwietnia 2012, 12:14

Poziom glukozy we krwi po spożyciu skrobi zależy od zdeterminowanego genetycznie stężenia amylazy ślinowej. Wyższa aktywność enzymu wiąże się z mniejszym poziomem cukru we krwi.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy